Hvilken strøelse skal du bruge til din kanins toilet?

Published:

Updated:

Indledning – Hvilken strøelse skal du bruge til din kanins toilet?

Kaniner er sådan nogle vidunderligt kæledyr, og de er faktisk nogle ganske renlige kæledyr hvis du har det rigtige setup i kaninbasen.

Du kan lære din kanin at bruge dens toilet, på samme måde som at lære en kat at bruge sit toilet frem for at bruge hele huset som dens toilet.

Der findes toiletbakker til kaniner, men mange af disse er alt for små eller uegnet til kaniner. Her vil det være en rigtig god idé at kigge efter bakker som normalt bliver markedsført til katte. Disse bakker har som regel en god størrelse og vil være ét rigtig godt alternativ til din kanin.

Når du har fundet en god kattebakke som også kan bruges til din kanin, så er det strøelse du skal bruge til bakken mindst lige så vigtigt. Her er det meget vigtigt at du IKKE bruger noget som er beregnet til katte feks. kattegrus, som kan være direkte sundhedsfarligt for din kanin.

I denne artikel vil vi fortælle lidt om de forskellige muligheder der findes og som ikke er skadelige for din kanin.

Forkæl din kanin: De bedste webshops til kanintilbehør

Velkommen til vores guide til de bedste danske webshops, hvor du kan finde alt det nødvendige tilbehør til at forkæle din kanin. Vi har nøje udvalgt disse 2 webshops, der skiller sig ud med deres brede udvalg og kvalitetsprodukter til kaniner.

Dyreverdenen

Dyreverdenen.dk

  • Stort udvalg af produkter til kaniner
  • 2-3 hverdage leveringstid
  • Gratis fragt ved køb over kr.299
  • 60 dages returret

Det bedste strøelse til kaniner

Ideelt set skal du vælge noget kaninstrøelse, som primært er lavet af papir. Dette er meget anderledes fra kattegrus, som normalt er lerbaseret.

Du skal ikke købe strøelse af papir hvor der er tilført dufte. Alm. papirstøelse absorberer normalt lugt og fugt ganske effektivt.

Hvis du ikke kan finde et papirstrøelse som er til at betale og tilgængeligt, så kan du også vælge noget andet strøelse som feks. træpiller, aspspåner eller hamp.

Det behøver ikke at være dyrt at købe strøelse som er effektivt og sikker til din kanin. Hvis du tømmer og rengøre kaninbakken regelmæssigt, så behøver du ikke at bruge så meget strøelse af gangen.

Gennemgang af de bedste typer strøelser

Du er nok lidt overvældet hvis du allerede er begyndt at shoppe efter det bedste strøelse til din kanin. Der er så mange produkter derude, som kan være svære at skelne mellem og hvad der er godt og skidt.

Mange kæledyrsfirmaer markedsføre ofte deres produkter til alle små kæledyr. Det betyder ikke nødvendigvis at produktet er sikkert for kaniner.

Det er virkelig vigtigt at du undersøger disse ting før du begynder at købe ind af strøelse til din kanin. På den måde kan du spare penge ved at købe det rigtige første gang og du sikre dig også mod at din kanin risikere at blive syg ved brug af noget skadeligt strøelse.

Papirbaseret produkter

Papirbaseret produkter

Papirbaseret strøelse som feks. Carefresh, som mange kender, er lavet af genbrugsmaterialer, som ofte formes til små piller. Disse piller fungerer rigtig godt til at absorbere eventuel fugt og lugt.

Du behøver ikke at bruge ret meget af dette produkt i kaninbakken da lugten bliver ret godt inddæmmet med denne metode. Du kan også vælge almindelige papirstrimler, som du kan købe i strimler eller ved at makulere dem selv.

Foderhulen sælger dette produkt ÜBER Papirstrøelse Natur, som vi selv bruger til en af vores kaniner.

Aspen spåner

Aspen er en træsort som er meget sikker for kaniner at bruge som strøelse. Det kan godt knibe lidt med sugeevnen, men det fungerer rigtig godt til at inddæmme lugten af urin.

Hold øje med eventuelle problemer, som din kanin kan have med at bruge deres kaninbakke med denne strøelse. Aspen har en stærk lugt, som minder om den du ville opleve med cedertræ. Hvis din kanin viser at den er irriteret over lugten, så er det en god idé at prøve en af de andre sikre type strøelser.

Aspen spåner

Træpiller

Hvilken strøelse skal du bruge til din kanins toilet?

Træpiller fremstilles af savsmuldsprodukter. Det er ét meget billigt produkt og kaniner kan virkelig godt li´ denne mulighed.

Træpiller holder godt på lugten og er samtidig super absorberende.

Hvilken strøelser skal du undgå

Vi har talt en del om hvad du kan bruge til kaninstrøelse, men det er lige så vigtigt at tale om hvad du skal undgå for enhver pris.

Hvilken strøelser skal du undgå

Kaniner har for vane at spise eller tygge på alt hvad der er i deres hjem. På grund af dette skal du sikre dig, at deres strøelse er ufarligt for dem at indtage. Undgå produkter som producerer meget støv eller luftbårne partikler. Du bør også holde dig væk fra træsorter som kan være farlige for kaniner. Dette omfatter bla. cedertræ og birk.

Lerstrøelse bruges til katte og det er slet ikke egnet til kaniner. Lerstrøelse er designet til at klumpe sig sammen når der tilføres fugt. Dette gør det lettere at rengøre kattebakken. Men hvis en kanin spiser af denne type strøelse, så kan det gå hen og blive fatalt.

Der findes mange produkter som bliver markedsført specifikt katte og som med fordel også kan bruges til kaniner, men strøelse er IKKE en af dem.

Undgå strøelse med lugt

Stærk lugt af enhver art er ikke sikker for kaniner. Kaniner har en meget skarp lugtesans, og de kan blive meget irriteret af stærke lugte. Strøelse hvor disse lugte er tilføjet af producenten er ofte lavet på forskellige kemikalier og kan være sundhedsskadelige for kaniner.

Hvor meget strøelse skal du bruge

Hvis du nogensinde har ejet en kat så ved du at de kan lide at tildække deres efterladenskaber når de er færdige. Dette er en pæn lille vane de har, men kaniner følger ikke dette adfærdsmønster.

Du behøver ikke at inkludere så meget strøelse i kaninbakken at det kan tildække deres efterladenskaber. Du vil blot have et tyndt lag strøelse som er nok til at opsuge fugten. Hvis du ikke putter nok strøelse i bakken, så vil du hurtigt kunne lugte det når din kanin har været på toilettet. Du vil også kunne opleve at din kanin bliver snavset fra et alt for beskidt kaninbakke. Så er det tid til at skifte.

Brug gerne omkring 1cm tykt lag strøelse til deres kaninbakke. Hvis du har en større kanin skal du muligvis eksperimentere lidt med den mængde du bruger. Hvis du bruger noget strøelse der har en lavere sugeevne, kan det være nødvendigt med et lille ekstra lag.

Hvilken slags kaninbakke (toilet) skal jeg bruge

Du vil give din kanin nok plads til at de føler sig trygge med at gå på toilettet. Bakken skal være stor nok til at de let kan vende rundt eller flytte sig rundt i bakken uden at den ramme siderne. Der er bakker som markedsføres specifikt til kaniner, men de er ofte alt for små.

Hvilken slags kaninbakke (toilet) skal jeg bruge

Du kan med stor fordel finde en bakke som bliver markedsført til katte. De fleste af disse bakker har en god størrelse til kaniner. Hvis du tror at din kanin vil bruge den, kan du også anskaffe dig en overdækket kattebakke der hjælper med at holde noget af lugten fra kaninens efterladenskaber inde.

Rengøring af kaninbakke

Regelmæssigt rengøring af kaninbakken reducerer rod og lugt, men det vil også tilskynde din kanin til at bruge deres bakke. De fleste dyr og deriblandt kaniner kan ikke lide ét beskidt og ildelugtende toiletområde og kan få dem til at bruge andre steder som toilet, og det er ikke særligt hensigtsmæssigt.

En kaninbakke skal helst rengøres dagligt. Tøm bakken og vask den feks. med hvid eddike blandet op med vand (50/50), og så skyl efter med vand og tør bakken af.

Derfter kan du fylde den med ny strøelse og sætte den ind til din kanin igen. Når dette er blevet en rutine, så tager det kun få minutter om dagen.

En fordel ved regelmæssig rengøring af dit kaninbakke er at du kan kontrollere deres afføring. Hvis du bemærker at din kanin ser ud til at have meget løs afføring eller blod i afføringen, er det helt sikkert en rigtig god idé at lave en aftale med en dyrlæge hurtigst muligt for at få din kanin undersøgt.

Hvad skal du gøre med affaldet fra kaninbakken

Når du har rengjort din kaninbakke, hvad skal du så gøre af affaldet? Du skal selvfølgelig aldrig skylle affaldet ud i toilettet. Dette kan forårsage et tilstoppet toilet eller rør, som vil være dyrt at reparere.

Affaldet kan komme direkte i skraldespanden, men du kan også hælde det på en kompostbunke hvis du har sådan en eller bruge det direkte som gødning til planter, træer eller græsplanen.

Hvad kan gøres ved en lugtende kaninbakke

På trods af at du prøver at holde din kaninbakke ren, kan der stadig komme en lugt fra den. Nogle kaniner har en meget stærkt lugtende urin der minder om ammoniak.

Denne lugt kan være svær at fjerne 100%. Det bedste du kan gøre er at have noget strøelse som absorbere fugt og lugt bedst muligt.

Hvad kan gøres ved en lugtende kaninbakke

Tilføj aldrig nogen form for duft eller deodoriserende produkter til kaninbakken da disse kan være skadelige for din kanin.

Bliver kaninbakken så ildelugtende og hvor en god gang rengøring ikke hjælper så din kanin ikke ønsker at bruge bakken mere, så er det tid til at investere i en ny bakke.

Tips til at få din kanin til at bruge bakken med strøelse

Hvis du har problemer med at få din kanin til at bruge deres bakke sammen med den strøelse du har valgt, så kan du prøve at placere bakken ved deres høbunke. Ideen med dette er at kaniner elsker at spise samtidig med at bruge toilettet. Du kan endda putte en lille smule hø direkte i kaninbakken.

Giv dig selv og din kanin et par dage til at afprøve denne metode. Hvis der går en uges tid og din kanin stadig protesterer, så er det måske på tide at finde noget andet strøelse.

Seneste kanin blogs