Indendørs Kanin Base

Published:

Updated:

Indendørs Kanin Base
Eksempel på en kanin base

Indledning – Indendørs Kanin Base

Det er langt mere behageligt og sikkert for din kanin at bo indenfor hvor de har deres eget område/base, end det er for dem at være udenfor. På den måde er din kanin altid i sikkerhed for varme, kulde, blæst og rovdyr der er hjemmehørende i naturen.

Kaniner har fortjent at være en del af familien, når du har valgt at de skal være dit kæledyr. Din kanin vil sætte pris på at være inde i hjemmet hvor den er trygge omgivelser og hvor den rigtig kan blive forkælet af dig.

Men selvom du vælger at lade din kanin være en fri vandrende kanin i løbet af bestemte tidspunkter på dagen, vil den kræve en slags indhegning til om natten eller når du er væk fra hjemmet, så den har en sikker base.

Hvordan vælger du de ting som er nødvendige i din indendørs kanin base? I denne artikel tager vi et kig på nogle af de forskellige faktorer, du skal overveje, når du vælger at indrette den bedste base til din kanin.

Forkæl din kanin: Den bedste webshop med kanintilbehør

Velkommen til vores guide til den bedste danske webshop, hvor du kan finde alt det nødvendige tilbehør til at forkæle din kanin. Vi har nøje udvalgt denne webshop, der skiller sig ud med deres brede udvalg og kvalitetsprodukter til kaniner.

Dyreverdenen

Dyreverdenen.dk

  • Stort udvalg af produkter til kaniner
  • 2-3 hverdage leveringstid
  • Gratis fragt ved køb over kr.299
  • 60 dages returret

Hvor stort skal en indendørs kanin base være?

Størrelsen på din indendørs kanin base vil afhænge af din kanins størrelse. Din kanin skal bruge ét område til at sove, ét sted til sin toiletbakke, ét sted hvor den spiser og så skal der selvfølgelig være plads til at den kan hoppe lidt rundt. 

Vores anbefaling er at din kanin mindst har 4 m2 at boltre sig på, samt evt. et ekstra stort rum hvor din kanin har mulighed for at løbe og lave binkies en eller flere gange om dagen.

Deres soveområde skal være lukket med plads nok til at de kan strække sig helt ud. Kaniner krøller sig ikke op i en slags kugle som en kat gør når de sover, de kan lide at ligge strækt. 

Tag højde for, hvor højt og hvor langt din kanin kan hoppe. De burde let kunne opnå disse bevægelser inde i deres base, og ikke kun en hop. De burde kunne hoppe ét par gange i træk uden at løbe tør for plads. En kanin i gennemsnitlig størrelse hopper omkring 45 cm med hvert hop de tager.

Kan kaniner lide baser med flere niveauer?

Indendørs Kanin Base
Kanin base i flere niveauer

En kaninbase på flere niveauer er faktisk en rigtig god idé, når du indretter ét hjem til din kanin. 

Hvis du vil give din kanin god plads, men har begrænset af kvadratmeter i dit hjem at arbejde med, så kan en base med flere niveauer give rigtig god mening til dit kæledyr. 

Du kan feks. have ét niveau til deres soveplads og mad, og ét andet til deres toiletbakke osv. Bare vær sikker på at du har en tilgængelig rampe til hvert niveau.

Hvordan laver man en indendørs kanin base?

Det er næsten kun din fantasi der sætter grænsen. Så længe din kanin har plads nok og har de ting som er nødvendige som feks. toiletbakke osv.

Der findes også rigtig mange produkter til kaniner på webshops både i Danmark og i udlandet. I disse specialiserede kanin butikker kan du feks. finde små huse, tunneler, toiletbakker og mange andre ting til din kanin.

Hvis du er god til at arbejde med feks. træ, så kan du også vælge selv at bygge noget unikt til din kanin. Her skal du bare være opmærksom på hvilke materialer du bruger til at bygge, da der er mange ting som din kanin ikke kan tåle og kan blive meget syg af!

Har indendørs kaniner brug for en base?

Det er rigtig godt hvis din kanin har mulighed for frit at bevæge sig rundt i huset, men en kanin har det bedst med også at have en base hvor den kan trække sig tilbage og at få fred hvis den ønsker dette eller hvis den bliver skræmt af feks. høje lyde.

Din kanin har det også bedst med at vide hvor den altid kan finde frisk hø og vand, samt hvor den kan gå på toilet.

Hvad har kaniner brug for i deres base?

Ud over masser af plads til at bevæge sig rundt i, så kræver kaniner et par andre ting i deres base.

Gulve

Mange kaninejere tænke ikke på det materiale der bliver brugt i kaninbasen. Ideelt set skal overfladen være jævn og så blødt som muligt for ikke at en kanin udvikler sår. En kanin har nemlig ikke trædepuder ligesom hunde og katte. Så bløde og slidstærke tæpper er en god løsning.

Hø - Kanininfo.dk

Din kanin har brug for en konstant tilførsel af frisk hø for at overleve. En kanins fordøjelsessystem er meget følsomt og har hele tiden brug for at være i bevægelse.

Kaniner gumler ofte på hø for at holde tændernes længde under kontrol. Du kan ikke give din kanin for meget hø, så bare sørg for at der hele tiden er hø til rådighed.

80% af en kanins diet skal bestå af hø.

Vand

Frisk vand er en anden ting som din kanin altid skal have adgang til. En god skål er det bedste valg da din kanin kan drikke alt det vand den har brug for, og desuden er det mest naturligt for en kanin at drikke på den måde.

En vandflaske er derimod ikke naturligt at drikke fra og desuden kommer der ikke den mængde vand ud af en flaske som din kanin har brug for, og kan derfor let blive dehydreret.

Toiletbakke

Kaniner er ekstremt renlige kæledyr og kan nemt lære at bruge en toiletbakke. Kaniner nyder at spise noget hø imens den bruger toilettet. Så det er selvfølgelig oplagt at have hø i den bakke hvor du ønsker at din kanin skal gå på toilet.

Soveplads

Kanin Seng
Kanin seng

Kaniner vil gerne have et behageligt og roligt sted at sove. Selvom du har andre kaniner, vil din kanin sandsynligvis gerne sove alene på trods af at den er ét meget social væsen. 

Kaniner kan lide at føle sig trygge, mens de sover, så de vil drage fordel af en slags overdækket lille hule. Husk kun at bruge sikre materialer når du indretter sovepladsen og basen generalt.

En kanin seng som den på billedet kan købes billigt i Ikea, men sådan en seng er ikke nødvendig. Kaniner kan næsten sove overalt hvor den føler jeg tryg.

Hvad hvis jeg har mere end en kanin?

Hvis du har mere end en kanin, kan de sagtens bo i samme kanin base sålænge at dine kaniner er “bonded” (sammenbragt). Kaniner er sociale væsener af natur, så de det bedst med at være flere. 

De kan dog godt lide at have deres privatliv fra tid til anden. Det er nyttigt at oprettet forskellige sovepladser. Du bør også tage højde for den størrelse din kanin base har hvis du har mere end en kanin. 

Det er ikke optimalt at have samme størrelse kanin base til to kaniner som med en kanin. Anbefalingen med to kaniner er at der skal være ca.6 m2 at boltre sig på.

Kanin indhegning

Indendørs Kanin Base
Indhegning indendørs kanin base

Hvis der skal være mulighed for at lukke din kanin inde hvis du feks. ikke er hjemme, så er indhegning med små gitre som du kan se på billedet en rigtig god idé.

En sådan base indhegning kan du udforme præcis som du vil og lige så stor som du ønsker. Disse gitre til kaniner kan købes billigt mange steder på nettet.

Hvilke indhegninger skal du undgå?

Undgå små kaninbure eller kaninbure generalt som desværre normalt kan købes i de fleste dyrehandler! Disse små bure vil uden tvivl give din kanin en dårlig livskvalitet og på sigt forårsage dårligt helbred.

En kanin skal have god plads til at bevæge sig i da det ligger i kaninens DNA at kunne løbe og hoppe rundt for at holde kroppen i gang.

En såkaldt kanin hytte er beregnet til udendørs brug, men er ikke en god løsning generelt da vi anbefaler at holde kaniner indenfor i varme og trygge omgivelser og være en del af familien.

Dermed ikke sagt at i ikke kan have en slags kanin base udenfor hvor den også at boltre og hygge sig en gang imellem, men at dens primære hjem bør være indendørs væk fra dårligt vejr og rovdyr.

Hvad med kaninhytter?

Kanin Hytte
Eksempel på en kanin hytte

Apropos kanin hytter, så kan de selvfølgelig også bruges indendørs som en del af den kanins base. Mange af disse hytter som også kan købes på nettet og i mange dyrehandler er attraktive at se på og mange af dem er også praktisk indrettet.

Men vi anbefaler kun at bruge disse hytter som en del af basen da de ligesom bure ikke er store nok til at din kanin vil kunne få ét godt liv fyldt med fri bevægelse.

Kan kaniner færdes frit?

Indendørs Kanin Base
Et fedt kanin rum

En rigtig glad kanin er en der har masser af plads og frit kan bevæge sig rundt så meget som muligt.

Kaniner kan lide at vandre rundt, og de vil blive begejstrede for at udforske og finde nye spændende ting og pladser hvor de lige kan tage sig en lille lur. 

Bare vær sikker på at du har kaninsikret dit hjem. Sørg for at der ikke ligger nogle ledninger frit på gulvet, som din kanin kan få adgang til.

Kaniner elsker at tygge på ting, det er deres måde at udforske ting på, men ledninger og kaniner er ikke en god blanding. 

Små genstande som de kan tygge eller sluge skal også fjernes, da de ellers kan risikere at blive kvalt. 

Selvom din kan kanin kan færdes frit, så sørg altid for at din kanin har adgang til sin base hvor den altid kan søge tilflugt hvis den gerne vil være lidt alene eller have ro.

Det er vigtigt, at du respekterer hvis din kanin gerne vil have lidt fred engang imellem, hvem ønsker ikke dette.

Konklusion 💭

Der er mange forskellige produkt muligheder at vælge imellem når du skal indrette en indendørs base til din kanin, men med lidt gode ideer og kreativitet så kan det ikke gå galt.

Når bare din kanins base har de komponenter som beskrevet i denne artikel og med god plads, så vil din kanin ikke mangle andet end dit gode selskab.

Seneste kanin blogs