Prutter kaniner? Skal du være bekymret?

Published:

Updated:

Indledning: Prutter kaniner? Skal du være bekymret?

Det kan være en bivirkning af deres sunde, fiberrige kost, eller måske er kaniner bare mere følsomme end andre dyr. Uanset hvad, så er internettet tilsyneladende fyldt med historier om kaniner, der prutter.

Den gode nyhed er, at i modsætning til mennesker lugter kaninprutter ikke – og de er ikke farlige. Kaniner har en særlig type fordøjelsessystem, der kaldes en cecotrope.

Prutter kaniner? Skal du være bekymret? - Kanin Guides & Info

Det er et kammer i deres tarm, hvor ufordøjede madpartikler, kaldet “cecotrope”, opbevares, indtil de kan udskilles sikkert udvendigt som tørre pellets, der ikke lugter på grund af den manglende fugt i cecotrope.

Hvis du har adopteret en ny kanin for nylig og har bemærket nogle mærkelige lyde fra dens bagdel ved lejlighed, kan vi forsikre dig om, at det er helt normalt!

Forkæl din kanin: De bedste webshops til kanintilbehør

Velkommen til vores guide til de bedste danske webshops, hvor du kan finde alt det nødvendige tilbehør til at forkæle din kanin. Vi har nøje udvalgt disse 2 webshops, der skiller sig ud med deres brede udvalg og kvalitetsprodukter til kaniner.

Dyreverdenen

Dyreverdenen.dk - Alt hvad din kanin behøver

Dyreverdenen.dk

  • Stort udvalg af produkter til kaniner
  • 2-3 hverdage leveringstid
  • Gratis fragt ved køb over kr.299
  • 60 dages returret

Foderhulen

Foderhulen.dk - Webshop med kvalitetsfoder til din kanin.

Foderhulen.dk

  • Stort udvalg af sundt foder til kaniner
  • 1-3 hverdage leveringstid
  • Gratis fragt ved køb over kr.500
  • 14 dages fortrydelsesret

Hvordan lugter kaninudskillelser?

Kaninudskillelse, kaldet “pellets”, er fuldstændig lugtfri og normal. Den lugt, der nogle gange kommer fra kaninens numse, er derfor ikke relateret til kaninens ekskrementer. Den er heller ikke farlig for mennesker.

Så hvis din kanin ikke har det godt, bør du måske tjekke hans bagdel. Hvis det er diarré, vil det lugte. Hvis det er en prut, vil den ikke lugte.

Kaninprut vaner

En kanin har en særlig type fordøjelsessystem, der hedder en cecotrop. Det er et kammer i tarmen, hvor ufordøjede madpartikler, kaldet “cecotropes”, opbevares.

Cecotropen udskilles derefter udvendigt som tørre pellets, der ikke lugter på grund af den manglende fugtighed i cecotroperne.

Skal du være bekymret for din kanins prutter?

Nej! Kaniner er planteædere, og deres kost indeholder mange fibre. Det betyder, at de har masser af materiale, som de skal nedbryde i deres fordøjelsessystem, så det er normalt, at de afgiver gas.

Hvis din kanin ikke afgiver gas, bør du faktisk tale med en dyrlæge om det, fordi det kan betyde, at din kanin er forstoppet! Når kaniner indtager mange fibre, hjælper bakterierne i deres tarm med at fermentere dem.

Dette producerer små bobler af metangas, som derefter bevæger sig gennem kaninens tarm til den anden ende. Kaninens anus har en indvendig klap, der kommer ned for at lukke gassen ud, så det afbryder ikke kaninens spisning eller adfærd.

Hvorfor prutter kaniner?

Kaniner producerer gas gennem gæringsprocessen. For kaniner er det en måde at udvinde den maksimale mængde næring fra deres føde på.

Det er ikke meningen, at de skal være en kilde til metan, og de producerer det ikke som et biprodukt af deres kost. De producerer det som en måde at maksimere den mængde energi, som de kan få ud af den mad, de spiser. Kaniner og mennesker har forskellige typer fordøjelsessystemer.

Hos mennesker producerer fordøjelsen af kulhydrater de gasser, som derefter sendes ud gennem kroppen. I kaninernes tarm foregår gæringsprocessen i længere tid og producerer langt flere gasser, end det sker hos mennesker.

Opsummering

Kaniner har en særlig type fordøjelsessystem, der kaldes en cecotrop. Det er et kammer i tarmen, hvor ufordøjede madpartikler, kaldet “cecotropes”, opbevares.

Cecotropperne udskilles derefter udvendigt som tørre pellets, der ikke lugter på grund af den manglende fugtighed i cecotropperne.

Kaninprutter lugter ikke på grund af dette system. Kaninens kost er fiberrig, så de afgiver en masse gas. Dette er normalt og ikke et tegn på, at der er noget galt!

Hvis din kanin ikke afgiver gas, bør du måske kontakte en dyrlæge, fordi din kanin måske er forstoppet.

FAQ

Herunder finder du nogle relaterede spørgsmål som vi har fået fra vores brugere.

Prutter kaniner højt?

Du vil aldrig komme til at høre din kanin lave sjove pruttelyde. De er både lydløse og lugtfri, så det vil du nok heller ikke kunne!

Spiser kaniner deres afføring?

Du har måske hørt udtrykket “cecotropes” før. Disse bløde, pelsede små ekskrementer er det, som kaniner spiser, når de spiser deres egen slags, og det er en måde for dem at få næringsstoffer, som ellers ville gå uopfordret hen ved blot at spise græs eller hø uden yderligere input!

Seneste kanin blogs