Sådan forhindres overgroede tænder hos kaniner

Published:

Updated:

Indledning – Sådan forhindres overgroede tænder hos kaniner

Kaniner er yndige små væsner. Deres tænder stopper dog aldrig med at vokse i løbet af hele deres livscyklus.

Kaniner har en kombination af ultrakarpe kindtænder og fortænder (begge typer bliver ved med at vokse i hele deres levetid). 

Tandanatomien letter deres arbejde med at gumle de grove fiberrige fødevarer som de har brug for. At spise fiberrigt foder i løbet af dagen har to fordele:

 • Regulere tænderne naturligt
 • Holder fordøjelsessystemet sundt

Tandslidning er nødvendig for at holde kaniner sunde og glade. Kæledyrskaniner er tilbøjelige til at udvikle overgroede tænder. Det er en almindelig medicinsk tilstand kendt som malocclusions hos indendørs kaniner.

Forvoksede kanintænder kan være et stort sundhedsmæssigt problem, der forårsager manglende evne til at kunne spise uden samtidig at have stærke smerter.

Der er behandlings- og plejemuligheder for kaniner med overgroede tænder. Men som alle andre sygdomme, så er forebyggelse den bedste måde at holde din søde kanin sund, glad og rask.

For at hjælpe dig med at din kanin ikke får overgroede tænder, så har vi skrevet denne artikel som fortæller alt hvad du skal vide om dette emne.

I slutningen af artiklen svarer vi også på nogle af de spørgsmål som vi ofte hører om på nettet omkring kanintænder og hvordan de skal vedligeholdes.

Forkæl din kanin: De bedste webshops til kanintilbehør

Velkommen til vores guide til de bedste danske webshops, hvor du kan finde alt det nødvendige tilbehør til at forkæle din kanin. Vi har nøje udvalgt disse 2 webshops, der skiller sig ud med deres brede udvalg og kvalitetsprodukter til kaniner.

Dyreverdenen

Dyreverdenen.dk - Alt hvad din kanin behøver

Dyreverdenen.dk

 • Stort udvalg af produkter til kaniner
 • 2-3 hverdage leveringstid
 • Gratis fragt ved køb over kr.299
 • 60 dages returret

Foderhulen

Foderhulen.dk - Webshop med kvalitetsfoder til din kanin.

Foderhulen.dk

 • Stort udvalg af sundt foder til kaniner
 • 1-3 hverdage leveringstid
 • Gratis fragt ved køb over kr.500
 • 14 dages fortrydelsesret

Oral fysiologi og anatomi hos kaniner

Tandanatomi hos kaniner - Sådan forhindres overgroede tænder på kaniner

En forståelse af deres tandanatomi kan være en hjælp til at holde øje med din lille lodne engel. Periodisk overvågning af deres tænder kan hjælpe med at opdage overgroede kanintænder i en tidlig fase.

En ung kanin får 16 mælketænder i deres tidlige stadie. Med tiden erstattes disse tænder i stedet for med 28 permanente tænder (se billede).

Kaniner har ligesom flere andre små kæledyr, en tandstruktur med åben rod. Deres tænder kan kategoriseres i følgende typer:

4 Maxillary fortænder: De store fortænder i fronten kaldes maxillary fortænder. De to små maksillære fortænder kaldes pegetænder (bag de store).

2 Underkæbetænder: Disse kanintænder er placeret på bagsiden af ​​de store maksillære fortænder.

Tænderne har skarpe strukturer, der skærer græsset og andre madpartikler i fine stykker.

22 Kindtænder: Kindtænderne består af premolarer og kindtænder, som ikke rører fortænderne.

Kindtændernes funktion er at gnave fødevarepartiklerne til fin masse som gør det meget nemmere at synke.

Hvad forårsager maloklusion (overgroede tænder) hos kaniner

Kaniner kan hurtigt udvikle overgroede tænder som kan skyldes flere årsager. Feks. kan en kost med lavt fiberindhold, forkert tandstruktur og arvelige faktorer ofte være forbundet med maloklusionssymptomer hos indendørs kaniner.

Forkert kost

Kanin spiser hø

Foder du din kanin ubegrænset fiberbaseret mad hver dag?

Hvis din kanin er diagnosticeret med overgroede tænder, så er dette det første spørgsmål for at identificere årsagen til problemet.

Kaniner er planteædende væsener, som er vant til at spise en grov fiberrig kost i naturlige omgivelser. En kæledyrskanin skal også spise lignende mad på dagligt basis for at trimme tænderne naturligt.

Vilde kaniner spiser masser af frisk græs hele dagen. Dette er naturligvis nok ikke muligt for små indendørs kæledyr. Den ideelle erstatning er derfor godt hø. Naturligt hø har masser af fiber og ru struktur på grund af det mikroskopiske silica ydre lag.

At have adgang til og at kunne spise ubegrænset hø hele dagen tjener to fordele. At tygge hø får konstant tænder til at slides samtidig med at det fremmer tarmsundheden.

Fejlstruktur i kanintænder

Selv en mindre kaninulykke kan medføre tandskade som kan forårsage forkert struktur af kanintænder. I trangen til at tygge på alt omkring sig, så bider kaniner ofte i nogle stive genstande eller forsøger at trække i nogle ting for hårdt.

Sådanne tilfælde kan gå ubemærket hen og kan derfor føre til skader og forårsage fejlstruktur af kanintænder. Når de er ude af den korrekte struktur, sliber de øvre og nedre tænder ikke hinanden.

Her hjælper det ikke på tænderne at spise fiberrige fødevarer, da en kanin med fejlstrukturerede tænder derfor ikke får dem slibet.

Arvelighed

Nogle gange kan kaniner begynde at udvikle overgroede tænder i en tidlig alder (mindre end 12 måneder). Ofte er genetiske faktorer ansvarlige for maloklusion hos unge kaniner.

Symptomer til at identificere tilgroede tænder på kaniner

Forvoksede tænder kan forårsage flere helbredsproblemer hos kaniner. Det kan blive alvorligt og meget smertefuldt. Kaniner med maloklusion kan have svært ved at åbne munden for at spise mad.

I nogle tilfælde kan de skarpe og spidse lange tænder skære i tungen og kinderne indefra. Sådanne indre skader kan forårsage sår i munden.

At holde øje med symptomerne kan hjælpe med at finde ud af, om din kanin har tilgroede tænder. En pludselig ændring i spiseadfærd er et af de tidlige tegn på at identificere problemet.

Afhængigt af problemets intensitet kan kaniner med maloklusioner have følgende symptomer:

 • Uvillighed til især at spise mad og hø
 • Henter mad, men taber den uden at spise
 • Mistet appetiten
 • Hurtigt vægttab
 • Savling
 • Våde øjne
 • Hævelse på kinderne eller hagen
 • For lange tænder
 • Diarré

Gode tips til at forhindre overgroede tænder hos kaniner

Den bedste måde at minimere disse problemer på hos din kanin er at fortage rutinemæssige forebyggende foranstaltninger. At tage sådanne skridt fra dag 1 kan hjælpe dig med at holde din lille engel væk fra smertefulde helbredsproblemer.

Adgang til Ubegrænset hø

Ubegrænset hø til din kanin

Hø skal udgøre 80% af kaninens daglige kost. Sørg for at din kanin får masser af hø, som den kan spise og tygge på hele dagen.

Du kan også dagligt give din kanin lidt kaninpiller og grøntsager, men det skal ikke være i de store mængder. Frugt indeholder meget sukker og kaniner har virkelig en sød tand for disse ting, men disse fødevarer skal holdes på ét minimalt plan da det kan skabe andre sunhedsproblemer. Hvis du serverer en masse kaninpiller, frugt og andre godbider, så vil din kanin til sidst nægte at spise hø.

Forskellige former for tyggelegetøj

Tyggelegetøj til din kanin
Tyggelegetøj

At skulle tygge hø dagen lang er ofte alt for ensformigt for din kanin. Selvom der ikke er noget problem i sig selv, så kan nogle kræsne kaniner nægte at spise hø til sidst. Giv dem en lille pause fra den almindelige kost ved at have noget forskelligt tyggelegetøj som er ideelle kedsomhedsbrydere for disse søde væsner. 

Kaniner elsker at have legetøj omkring sig. Kaniner vil både tygge og lege med disse genstande, så det er vigtigt at din kanin har adgang til lidt af dette. Du slipper sandsynligvis også for at din kanin begynder at tygge i andre ting som ikke er meningen den skal tygge i.

Tyggelegetøj til kaniner er fremstillet af 100% naturlige og ubehandlede plantematerialer som groft græs, hø, pilekviste, træ osv. Tygning af disse genstande fremmer også tandslibning, så din kanin forbliver sund, glad og aktiv.

Tjek din kanins tænder en gang om ugen

For at holde gætterierne i skak, er det bedre at tjekke din kanins tænder med jævne mellemrum. Gør det til en rutine at tjekke deres tænder feks. hver weekend, så du ikke glemmer det. Du kan muligvis ikke give den samme professionelle og grundige kontrol som kan blive udført hos dyrlæger. Men alligevel kan du måske opdage nogle problemer før det bliver alvorligt.

 • Kontroller fortænderne: Du kan forsigtigt løfte deres læber for at se om fortænderne sidder som de skal. Se om de er blevet for store eller buede. 
 • Blid kindmassage: Gnid forsigtigt rundt om kinderne for at finde hævelser eller halvhårde, ujævne strukturer. Abscesser eller hævelse er tegn på mavesår eller indre skader. Overvoksne tænder kan skære vævene på kinderne, mens de tygger mad.

Overvåg spisevanerne

Det er ikke muligt at kontrollere kindtænderne derhjemme. Hold øje med dit lille kæledyrs spiseadfærd. Se om din kanin savler, taber mad eller nægter at spise hø.

Årlig klinisk undersøgelse

Besøg din dyrlæge mindst en gang om året for et rutinemæssigt helbredstjek. Dyrlæger bruger medicinske værktøjer til at kontrollere din kanins tænder. Dette værktøj hjælper dyrlægen med at lokalisere fejlstrukture, indre skader, kindtænder osv.

Plejeforanstaltninger for kaniner med overgroede tænder

Årlig tandkontrol af kaniner hos dyrlægen
Kontrol af kanintænder hos dyrlæge

Hvis din kanin først har fået overgroede tænder, så nytter det ikke at fodre hø eller at have en masse tyggelegetøj. Disse foranstaltninger er som beskrevet tidligere bedst til at forhindre tænderne i at vokse. Herunder kan du læse om nogle foranstaltninger der skal tages.

 1. Besøg en dyrlæge: Hvis du har mistanke om at din kanin har overgroede tænder, skal du hurtigst muligt tage den med til dyrlægen. Medicinsk behandling er nødvendig for at komme problemet til livs og for at holde din kanin sund.
 2. Tandklipning/fjernelse: Du frarådes på det kraftigeste at forsøge at trimme kaninens tænder derhjemme. Det er en klinisk procedure der involverer klinisk medicinsk udstyr, beroligende midler, anæstesi osv. Dyrlægen har praktisk erfaring med at håndtere sådanne problemer.
 3. Flydende kost: Kaniner med overgroede tænder kan ikke tygge maden. Du skal fodre din kanin med flydende kost ved hjælp af en sprøjte i genopretningsperioden.

Kontakt en dyrlæge for at få de bedste plejeforanstaltninger.

Ofte stillede spørgsmål

 1. Hvorfor bliver min kanins tænder ved med at vokse?

Kaniner tilhører familien af ​​gnavere. Disse små dyr har en naturlig egenskab med konstant voksende tænder.

De har en lang tarm og et følsomt fordøjelsessystem. At spise fiberrig hø og masser af vand er nødvendigt for at opretholde en god tarmsundhed.

En kanins tænder hjælper med at tygge de grove fibre. At tygge meget fiberrigt materiale får tænder til at blive naturligt slidt. 

 1. Hvor ofte har kaniner brug for at trimme tænder?

Der kan være forskellige årsager til, at din kanin udvikler overgroede tænder. Nogle arter udvikler lange tænder som ofte skyldes genetiske faktorer. Dette er et ustoppeligt fænomen, så din dyrlæge vil nok anbefale at din kanin får trimmet tænderne regelmæssigt eller evt. fjernelse af en tand.

Kaniner som spiser en sund fiberdiæt får sandsynligvis aldrig brug for at deres tænder skal trimmes.

 1. Er frugt dårligt for kanin tænder?

Kaniner elsker frugt. Men ligesom alt andet mad, skal du langsomt introducere frugt for en kanin.

Bemærk: Fjern altid frøene før du fodrer kaniner med frugt da disse kan være meget giftige.

Dyrlæger anbefaler at du kan give din kanin frugt 1-2 gange om ugen. Den anbefalede mængde pr. portion bør maks indeholde ca. 1 spsk pr. 2 kg kropsvægt. Kaniner elsker og nyder disse saftige frugter, men bør ikke spise dem for ofte. Frugter som er sikre for kaniner, omfatter:

 • Æbler
 • Bananer
 • Bær/Kirsebær
 • Vandmelon
 • Druer
 • Appelsiner
 • Papaya
 • Ananas
 • Ferskner
 • Blommer
 • Pærer
 1. Hvad kan kaniner tygge på for at vedligeholde sunde tænder?

Tygning er det bedste middel til at forhindre malokklusion hos kaniner. De tyggeprodukter, der er sikre for kaniner, omfatter:

 • Timothy hø
 • Frugthø
 • Fyrretræ
 • Æblekviste
 • Pilgrene

Konklusion

Malokklusion er et almindeligt problem hos kæledyrskaniner. En sund fiberbaseret kost fra en tidlig alder er en fordel for naturligt at vedligeholde sunde tænder hos kaniner.

Forvoksede tænder kan hurtigt blive ét meget smerteligt og kristisk problem for din kanin. Forebyggende foranstaltninger er det bedste du kan gøre for din kanin for at undgå alvorlige tandproblemer. Regelmæssig overvågning af din kanins tænder kan hjælpe dig med at opdage overvækst på et tidligt tidspunkt.

Hvis din kanin viser tegn på ændringer i spiseadfærd eller på anden måde, skal du hurtigst muligt bestille tid til et sundhedstjek hos din dyrlæge.

Jeg håber, at denne artikel har givet dig nogle vigtige oplysninger og redskaber om kanintandpleje. Følg vores anbefalinger omkring forebyggende foranstaltninger, så vil du sandsynligvis slippe for at din kanin får problemer med overgroede tænder.

Seneste kanin blogs