Skal du sterilisere eller kastrere din kanin?

Published:

Updated:

Det Hurtige Svar – Skal du sterilisere eller kastrere din kanin?

Kaninejere steriliserer eller kastrerer deres kaniner af følgende sundhedsmæssige fordele:For at forhindre farlige reproduktive kræftformer hos hunner: Risikoen for reproduktive kræftformer (æggestokke, livmoder, brystkræft) for en ikke-steriliseret hunkanin er stort set elimineret ved at sterilisere din hunkanin.

Din kastrerede hankanin vil også leve længere, da han ikke vil blive fristet til at slås med andre dyr (kaniner, katte osv.) på grund af sin seksuelle aggression.Kastrering vil også reducere den generelle aggressive adfærd hos hankaniner betydeligt. Det generelle helbred forbedres for både han- og hunkaniner, der er steriliseret og kastreret.

Indledning: Skal du sterilisere eller kastrere din kanin?

Selvom det kan være skræmmende tanke at skulle have sin kanin steriliseret eller kastreret, så er der mange fordele ved at få det gjort. Men før det sker er der nogle ting som helst skal være på plads først.

Du skal for eksempel finde en kompetent dyrlæge som har gode erfaringer med behandling af kaniner, og så skal du forberede dig på nogle ting både før og efter en operation af din kanin.

Skal du sterilisere eller kastrere din kanin?

Herunder kan du finde procedure, tips og svar på spørgsmål til hvordan du og din kanin bedst kommer igennem denne proces.

Forkæl din kanin: De bedste webshops til kanintilbehør

Velkommen til vores guide til de bedste danske webshops, hvor du kan finde alt det nødvendige tilbehør til at forkæle din kanin. Vi har nøje udvalgt disse 2 webshops, der skiller sig ud med deres brede udvalg og kvalitetsprodukter til kaniner.

Dyreverdenen

Dyreverdenen.dk - Alt hvad din kanin behøver

Dyreverdenen.dk

  • Stort udvalg af produkter til kaniner
  • 2-3 hverdage leveringstid
  • Gratis fragt ved køb over kr.299
  • 60 dages returret

Foderhulen

Foderhulen.dk - Webshop med kvalitetsfoder til din kanin.

Foderhulen.dk

  • Stort udvalg af sundt foder til kaniner
  • 1-3 hverdage leveringstid
  • Gratis fragt ved køb over kr.500
  • 14 dages fortrydelsesret

Er kirurgiske indgreb sikre?

Kanin sterilisering og kastrering er blevet en enkel og risikofri procedure på grund af forbedringerne inden for eksotisk dyremedicin i løbet af de sidste par årtier.

Da kastreringsprocessen af en hankanin er lettere og mindre invasiv end steriliseringsproceduren af en hunkanin, så anses den normalt for at være mere sikre af de to kirurgiske indgreb.

Det er altid tilrådeligt at være helt ærlig, når man diskuterer et emne som dette. Selvom chancerne for at noget går galt, som er ekstremt lille (mindre end 1%), så er der altid en chance for at noget kan gå galt.

De langsigtede sundhedsrisici ved ikke at sterilisere eller kastrere din kanin er på den anden side meget højere. Især hunkaniner har 80 % chance for at udvikle livmoderkræft, hvis de ikke kastreres.

Søg efter en kaninkyndig dyrlæge til at udføre operationen

Fordi kaniner har andre medicinske krav end katte og hunde, bør du opsøge en dyrlæge der har specialiseret sig i kaniner når du skal have kastreret eller steriliseret din kanin. Disse dyrlæger omtales ofte som dyrlæger for små pattedyr eller eksotiske dyr.

Søg en dyrlæge der har specialiseret sig i at behandle små dyr hvis det er muligt, da mange eksotiske dyrlæger fokuserer på fugle i stedet for kaniner.

Du kan prøve at ringe til nogle af dine lokale dyrlæge- eller dyreinternatkontorer og spørge, om de har en kaninspecialist ansat, hvis du ikke kan finde nogen nærliggende dyrlæger som behandler kaniner.

Forventet udgifter

Det er svært at estimere omkostningerne ved kastrering eller sterilisering af en kanin, da det afhænger af, hvor du bor og priserne hos din dyrlæge.

Din dyrlæge kan opkræve dig så meget som kr.2700,- for proceduren, som inkluderer smertestillende medicin m.m. Hvis din dyrlæge vil beholde din kanin natten over til observation, skal du muligvis betale mere.

Kastrering er ofte billigere end sterilisering, da indgrebet er meget enklere og tager kortere tid end hvis en hunkanin skal steriliseres, så priserne afspejler også dette.

Forbered din kanin på operation

Før operationen bør du give din kanin den samme mængde mad som normalt. Fordi kaniner ikke kan kaste op, og fordøjelsen sker kontinuerligt gennem deres system, bør du fodre dem som normalt før proceduren.

Det er vigtigt at bemærke at kaniner aldrig bør faste. Før en procedure kan dyrlægepersonalet anmode om at du tilbageholder mad, hvilket er almindeligt for de fleste kæledyr.

Spørg din kanindyrlæge om hvilken procedure som du skal følge. Hvis din dyrlæge beder dig om at faste din kanin før et indgreb, kan det betyde, at hun er uerfaren med kaniner og så er det bedst at finde en anden dyrlæge.

Før planlægning af operation kan din dyrlæge anbefale, at der udføres en blodprøve. Dette er især vigtigt hvis din kanin er ældre (2+ år) og ikke har nogen underliggende tilstande, der ville gøre proceduren mere farlig.

Det er bedst at planlægge din kanins operation lige før en weekend eller på et tidspunkt hvor du vil være i stand til at blive hjemme og passe din kanin efter operationen.

Sørg for at din kanin har let adgang til mad og vand efter operationen, og sørg for at den holder sig varm.

Efter operationen af din kanin

Det er bydende nødvendigt at dyrlægen vurderer din kanin før du tager den med hjem, for at sikre, at den er vågen og har spist og drukket lidt. Hvis dyrlægen føler at din kanin kræver ekstra pleje, kan de holde ham eller hende på klinikken natten over til observation.

Din kanin vil være en smule fortumlet og irritabel i et par dage efter operationen. Din dyrlæge bør give dig smertestillende medicin til din kanin.

En kanin-kyndig dyrlæge kan give dig mere omfattende instruktioner. Sørg for at være omhyggelig opmærksom, så du kan administrere medicin til tiden og sikre, at din kanin kommer sig hurtigt.

Din kanin har muligvis ikke brug for en kegle som en kat eller en hund, men din dyrlæge bør konsulteres, hvis såret ser ud til at være beskadiget.

Din kanin skal spise, derfor skal du overvåge dem for at se om de er det

Det er MEGET vigtigt at din kanin begynder at spise og pølle så hurtigt som muligt, uanset om det er en han- eller hunkanin. Nogle dyrlæger vil ikke frigive kaninen, medmindre de allerede er begyndt at spise en smule.

Hvis din kanin ikke har spist inden for 10-12 timer efter hjemkomst, skal du straks kontakte din dyrlæge. Du skal muligvis fodre din kanin med “Critical Care” som normalt også udleveres af dyrlægen for at hjælpe den med at komme sig. Fodringen med “Critical Care” foregår med en sprøjte.

Det er ganske almindeligt at kaniner vender tilbage til deres almindelige kost kort tid efter operationen, især hanner da indgrebet ikke har været så stor som hos hunkaniner. Hvis din kanin ikke er en af disse, bør du gøre en ekstra indsats for at lokke den til at spise så hurtigt som muligt ved at lokke med alt det mad og godbider som du ved den elsker.

Sørg for at der altid er frisk hø, vand og piller. Noget friskt grønt salat kan også være et stort trækplaster for at få din kanin til at komme igang med at spise.

Er der nogen bivirkninger man skal være bekymret over?

Din kanin vil være mindre aktiv og lidt fortumlet i optil et par uger efter indgrebet, men der vil ikke være nogen langsigtede konsekvenser eller bivirkninger.

Et snit fra indgrebet kan blive inficeret. Hvis du bemærker rødme, hævelse eller pus omkring såret, skal du tage din kanin med til dyrlægen for behandling.

Sundhedsmæssige fordele

Den vigtigste sundhedsmæssige grund til at det er så afgørende for dig at få ordnet din kanin, er at den balancerer sine hormoner, hvilket resulterer i en længere forventet levetid på 1-2 år.

Når hunkaniner er 2-5 år og ikke er blevet steriliseret, så har de 80 % chance for at udvikle livmoder- eller æggestokkræft. Når din kanin er steriliseret, så falder risikoen for livmoder- eller æggestokkræft til næsten nul. Hankaniner har risiko for testikelkræft hvis de ikke kastreres, men når de først er blevet kastreret, så falder risikoen også til næsten nul.

At få din kanin steriliseret eller kastreret kan forlænge dens levetid og forbedre dens helbred, også selvom der altid er en lille risiko for at den ikke overlever ét kirurgiske indgreb. Men fordelene opvejer helt sikker den lille risiko der er.

Adfærds fordele

Når kaniner bliver kønsmodne, bliver de normalt mere fjendtlige og modbydelige. De kan finde på at tisse rundt i huset, selvom de er blevet toilettrænet, og de kan tygge eller grave i ting oftere end hvad de normalt har gjort.

Når du får din kanin kastreret eller steriliseret vil disse adfærds problemer hurtig blive afhjulpet.

Kaniner som ikke er fikset er også mere tilbøjelige til at udvise aggressiv territorial adfærd over for dig eller enhver anden kanin der deler den samme plads. De vil bide, kaste sig ud og knurre ad dig. Du kan begynde at spekulere på, hvor den yndige kanin, som du adopterede gemmer sig!

Når din kanin er blevet fikset, bør disse fjendtlige handlinger aftage eller forsvinde helt. Bagefter vil de bruge deres toilet mere regelmæssigt og deres territoriale adfærd vil forsvinde.

Det mest sandsynlige er, at disse adfærd forsvinder i løbet af de næste en til to måneder, efterhånden som din kanins hormoner gradvist bliver normale.

Forbliver en kanins personlighed den samme efter at være blevet fikset?

Efter at være blevet fikset, vil en kanins personlighed ikke blive ændret væsentligt. Kastrering og sterilisering kan mindske en kanins gnavenhed og aggressivitet.

Hvis de kunne lide at slikke dig og kæle med dig før, så vil de stadig kunne lide at gøre det. Fordi de ikke længere er seksuelt frustrerede, kan en kanin faktisk blive endnu mere elskelig end før.

FAQ

Herunder finder du nogle relaterede spørgsmål som vi har fået fra vores brugere.

Hvor længe lever kaniner som ikke er fikset?

Den gennemsnitlige kanin vil have en levetid på mellem 4 og 7 år, hvor kaniner som er fikset bliver i gennemsnit mellem 8 og 12 år.

Hvornår skal hunkaniner steriliseres?

Hunnerne kan steriliseres så snart de er kønsmodne, normalt omkring 4 måneders alderen, men mange dyrlæger foretrækker at vente til de er 6 måneder gamle, da operation er mere risikabel på en yngre kanin.

Humper kastrerede kaniner stadig?

At humpe er som adfærd ikke destruktiv. Det er faktisk en vigtig metode til kommunikation mellem kaniner. Af denne grund vil fiksede kaniner stadig humpe hinanden en gang imellem.

Seneste kanin blogs